Wspólnota mieszkaniowa JP2_5 w Luboniu

Opis forum

• Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Gry

#1 2010-09-21 19:52:24

adminwspolnoty

Administrator

Punktów :   

Podniesienie opłat za ogrzewanie części wspólnej

Witam

Zapewne dostaliście wszyscy pismo z Anixu w sprawie konieczności 4-miesięcznej dodatkowej opłaty za metr z tytułu ogrzewania części wspólnej nieruchomości. Chciałbym krótko opisać co, jako nowy członek zarządu wspólnoty o tym wiem.

Otóż, ja - założyciel tego forum - to właśnie ten nowowybrany członek zarządu. Dziwnym trafem "otrzymałem" wystarczającą ilość głosów, co biorąc pod uwagę wyniki innych głosowań, jest zaskakujące. Tak czy inaczej w jednej z rozmów z ANIXem jakoś wyszło że zarząd jest niekompletny i powiedziałem że mogę się tam zapisać. Chciałem mieć z tego korzyść polegającą na posiadaniu zawsze najświeższych informacji, które mógłbym publikować na forum. Pierwsze spotkanie jako członek zarządu odbyłem właśnie w zeszłą środę - a było tak

W zeszły poniedziałek dzownił do mnie p. Tysowski (ANIX) że jest sprawa niecierpiąca zwłoki do omówienia. Umówiliśmy się na spotkanie u mnie wraz z drugim członkiem zarządu. Anix przyjechał w komplecie (Piotr i KArolina). Szybko przeszliśmy do rzeczy, została nam przedstawiona sytuacja, którą wszyscy otrzymaliście do skrzynek. Poproszono nas o podpisanie tego i od razu egzekucję pieniędzy od mieszkańców. Oczywiście odmówiliśmy i wymusiliśmy głosowanie, czego efektem jest to co dostaliście w skrzynkach. Umówiliśmy się jednocześnie że tym razem frekwencja ma być wyższa, bo to kwestią zarządcy jest zbieranie głosów. Padła obietnica że jeśli frekwencja będzie niska - głosy będą zbierane przez chodzenie po domach kogoś z ANIX.

Właśnie szedłem do mieszkania i zauważyłem pismo sąsiada z 11B. Zgadzam się z jego stanowiskiem, również uważam że cała sytuacja jest zaniedbaniem ze strony zarządcy.

Niestety moja wiedza na temat obowiązków zrządcy, formalności związanej z egzekucją długów jest bardzo słaba, tak jak mówiłem zapisałem się do zarządu, celem bycia poinformowanym, ale w najbliższym czasie spotykam się ze znajomym, który posiada licencję zarządcy - wypytam go dokłądnie co i jak, przedstawiając naszą sytuację

Chciałbym abyście podali ew. pomysły co robimy dalej. Wiadomo że za zużytą energię trzeba zapłacić i tak czy inaczej to zrobimy (oczywiście najlepiej nie za pomocą rozwiązania proponowanego przez ANIX a raczej przez egzekucję długu mieszkańców który rośnie). Mamy do czynienia z sytuacją, którą nawet jeśli uda się rozwiazać (a na pewno się uda) może się powtórzyć. Czy tego chcemy ? Macie jakieś pomysły, sugestie ?

Inna sprawa - jak to możliwe - że dwóch dłużników ma tak duży dług. Wiem kto to jest, nie chcę tutaj wymieniać nazwisk i mieszkań. Wiedzcie tylko że mamy dwóch największych dłużników - jeden z długiem 10 tys, drugi niemal 5. Wg mnie nie jest normalne że do tej pory nie nastąpiła żadna egzekucja tego długu. On narastał stopniowo, z dnia na dzień 10 tys sie nie pojawiło. Będę to bardzo dokładnie sprawdzał, szukał jak wyglądały wezwania do zapłaty.

Jedyną moja przewagą - nad "nie członkami" zarządu jest lepszy kontakt z ANIXem, zadaję pytania i uzyskuję odpowiedzi. Proponuję zrobic listę pytan, propozycji i postulatów po czym przedyskutujemy je z zarządcą.

Pozdrawiam
Krzysztof Czech

#2 2010-09-23 14:00:38

kbs

Użytkownik

Punktów :   

Re: Podniesienie opłat za ogrzewanie części wspólnej

Witam,
mam pytanie, czy gdyby wszystkie osoby zalegające z płatnościami uregulowały swoje długi to czy wówczas konieczne byłoby czasowe podnoszenie czynszu. Obawiam się, że tworzenie precedensu w postaci podnoszenia czynszu zamiast ściągania zaległości nie jest dobrym pomysłem.
Nie rozumiem także sytuacji w jaki sposób na 5 klatkach schodowych, na każdej po 1 grzejniku c.o. mogło wygenerować niedopłatę w kwocie 13tys zł? Nie mówimy o energii z tego co wiem a o c.o.
Oczywiste jest, że grzejniki są ustawione na 5 bez potrzeby. Likwidacja grzejników nie jest dobrym pomysłem ale już ustawienie ich na 2 i zablokowanie możliwości majstrowania przez mieszkańców, na pewno ograniczy zużycie.
Co to za pismo sąsiada z 11B? Niczego nie otrzymałam.
KB

#3 2010-09-23 15:00:11

Japi

Użytkownik

Punktów :   

Myślę, że demontaż grzejników jest jak najbardziej potrzebny. Jeżeli jednak, ktoś uważa, że jest inaczej, istnieje właśnie opcja zablokowania. Moim zdaniem, można je zablokować na 1 a nawet na 0, nie sądzę, że będzie zbyt zimno na klatkach, wiem o tym, ponieważ znam wiele wspólnot, które zdjęły grzejniki (bądź ich wcale nie miały np. JP II 14) i nie mają teraz problemu z niesamowitymi rachunkami za ogrzewanie części wspólnej, co więcej - nikt nie uważa, że poprzez brak grzejników jest zimno na klatkach.
Co do pisma sąsiada z 11B, wisiały one na drzwiach wejściowych do klatek, z tego co wiem, rano zostały pozrywane przez gospodarza bloku na polecenie zarządcy.
Nadmieniam, że zgadzam się z sąsiadem z 11B w 100% w każdym słowie jego pisma.

#4 2010-09-23 16:00:10

Robin

Nowy użytkownik

Punktów :   

Popieram i zgadzam się co do oszczędności. Osobiście wiosną tego roku zakręcałem grzejniki przy wejściu do klatki bo waliły na maxa a na zewnątrz były temperatury około 10 w plusie..
Anixowi nie zapłacę złotówki więcej czynszu niż do tej pory. Takie zadłużenie opisane w piśmie które dostaliśmy to nie brak opłat przez miesiąc czy dwa z powodu kłopotów finansowych - średnio licząc te osoby nie zapłaciły przez dwa lata ani jednego czynszu - jakby ich to nie dotyczyło. Myślę że tak doświadczona firma jak nasz zarządca ANIX zatrudniająca fachowców - prawników poradzi sobie z tym problemem.  To nic trudnego tylko trzeba chcieć . Za 35 zł nieuregulowanego rachunku za tel. komórkowy ludzie otrzymują od KRUKA  lub innych firm windykacyjnych skierowanie do sądu czy komornika.

#5 2010-09-23 19:16:18

kbs

Użytkownik

Punktów :   

Z informacji otrzymanych od zarządcy wynika, że demontaż grzejników jest niewskazany z powodu cytuję:
"Wielu z Państwa proponuje demontaż kaloryferów na korytarzach jednak nadal trwa okres rękojmi i na taki krok potrzebna jest zgoda Dewelopera a dokładnie - firmy projektującej instalację (jeśli temp. będzie zbyt niska instalacja może ulec uszkodzeniu)."
W takim razie bezzwłocznie powinno się ustawić grzejniki na 1/2 i zablokować możliwość samodzielnego 'majstrowania' przy termostatach.

#6 2010-09-24 11:55:19

grand

Użytkownik

Punktów :   

Ja proponuję zorganizować jakieś zebranie i wtedy można porozmawiać !!!

#7 2010-09-27 08:46:54

awd

Nowy użytkownik

Punktów :   

Czy w powyższej sytuacji nie warto byłoby spróbować odwołać Anix z funkcji naszego zarządcy i znaleźć firmę, która rzetelniej i z większą starannością będzie wykonywać powierzone jej obowiązki i zarządzać naszymi pieniędzmi?
Jakim cudem ludziom, którzy o miesięcy (!!!) nie płacą komornik na głowie jeszcze nie siedzi??

#8 2010-09-28 17:06:21

adminwspolnoty

Administrator

Punktów :   

Witam

W czwartek o 16:30 jestem umówiony z Piotrem Tysowskim z ANIX. Chcę się z nim spotkać i omówić następujące tematy:
- sytuacja dłużników, czy zaczeli spłacac, czy uzgodniono z nimi jakieś terminy
- ogrzewanie czesci wspolnej - to znaczy czy jesli ustawimy kaloryfery na "1", jakie bedą planowane koszty ogrzewania (bo te przewidziane w pismach jakie dostalismy zakladaja chyba ogrzewanie na maxa)
- omówienie protokołu z przeglądów dokonywanych swego czasu na obiekcie. Chce by jeszcze raz zostało to przekazane do developera
- najważniejsze moim zdaniem - ustalenie listy zadań z dokladnymi datami "do kiedy", "co" , "kto", itp, w szczególności, spłacenie długów przez wszystkich mieszkańców, itp

Po ty, mam nadzieje bede już mądrzejszy i wówczas proponuję aby wszyscy zainteresowani spotkali się. Mysle że aby za bardzo nie kombinować, może być to hala garażowa. Proponuję spotkanie na początku przyszłego tygodnia, poniedziałek, godz. 20.

Potwierdzę jeszcze godzinę jak już bede pewien że mam z Anixu "jakieś" informacje, które warto omówić wspólnie.

Jeżlei ktoś ma chęć i czas serdecznie zapraszam by wybrał się ze mną i koleżanką jupi (nick z forum) na wizytę w Anixie

Stopka forum

RSS